Ryga – Tallin leżące u stóp Skandynawii tworzą trzy niezwykłe nadbałtyckie stolice, które zachwycają różnorodną formą architektoniczną, skandynawskim spokojem i harmonią. Są bogate i pełne zabytków hanzeatyckich. Pamiątki historii zachowały się tu doskonale a handlowa, kulturalna i gospodarcza tradycja kontynuowana jest w nich do dnia dzisiejszego. |
Cena | 1440 zł | ||||
Cena zawiera |
| ||||
Cena nie zawiera | zwyczajowych napiwków dla przewodnika i kierowców napojów do obiadokolacji oprócz kolacji w restauracji |
W PROGRAMIE:
DZIEŃ 1:
Wyjazd we wczesnych godzinach porannych, przejazd w kierunku Rygi.. Przejazd do Rygi, Zwiedzanie Rygi, m.in.: Stare Miasto, Dom Bractwa Czarnogłowych, Ratusz, kościół św. Jakuba, kościół św. Piotra, budynek Parlamentu, zespół średniowiecznych kamieniczek tzw. Trzej Bracia, Mała i Wielka Gildia Kupiecka, katedra luterańska. Czas wolny
zakwaterowanie w hotelu, obiadokolacja, nocleg.
DZIEŃ 2:
Śniadanie, wykwaterowanie. Łotwa ma do zaoferowania też piękne parki narodowe. Przejazd do Parku Narodowego Rzeki Gaui. Zwiedzanie Siguldy, która słynie z pięknych krajobrazów – nazywana jest „Szwajcarią Łotewską”. Zobaczymy ruiny zamku oraz odbędziemy spacer do Jaskini Gutmana – największej naturalnej groty w krajach nadbałtyckich. Kolejnym punktem będzie miasteczko Tauraida z gotyckim zamkiem z czerwonej cegły. Po południu przejazd wzdłuż wybrzeża Bałtyku.
Przejazd do Talina, zakwaterowanie, przygotowania do kolacji.
- Kolacja w stylizowanej restauracji na Starym Mieście w Talinie z inscenizacją średniowiecznego święta na cześć rad miejskich z muzykami i heroldem. Mieszkańcy miasta witają gości przy bramie miejskiej przy dźwiękach bębna i dudy i prowadzą ich na ucztę na Stare Miasto, herold zaprasza gości do średniowiecznej biesiady tłumacząc zasady picia i jedzenia, zabawia gości w trakcie biesiady.
- Menu na średniowieczną biesiadę: 8 tradycyjnych przystawek m.in. łosoś, ser jałowcowy, żytni chleb ze smalcem, chleb orzechowy, wątróbki drobiowe i inne, dania główne: kiełbasa z niedźwiedzia, dzika i łosia, burgery z warzywami, łosoś w sosie, z dodatkiem wędzonej kapusty kiszonej, gotowany orkisz, sos z soczewicy, na deser pudding, napoje: woda mineralna, kawa, herbata, po jednym do wyboru: kieliszku wina, piwa, 2 sznapsy, napój bez alkoholowy.
Powrót do hotelu na nocleg.
DZIEŃ 3:
Śniadanie, wykwaterowanie. Zwiedzanie Tallina m.in: Zwiedzanie górnego miasta: wzgórze Toompea, Sobór Aleksandra Newskiego, budynek Parlamentu Estonii, Kościół luterański NMP, tarasy widokowe, kilka spośród 20 średniowiecznych baszt obronnych m.in.: Wysoki Herman i Gruba Małgorzata (na której umieszczono pamiątkową tablicę upamiętniającą brawurową akcję ORP Orzeł). Dolne miasto. Średniowieczne ulice – Długa i Krótka Noga, Ratusz Miejski z 1404 roku, Apteka z 1422 roku, Dom Wielkiej Gildii, Dom Bractwa Czarnogłowych, kościół św. Olafa. Czas wolny.
Przejazd na nocleg w okolice Rygi, obiadokolacja, nocleg.
DZIEŃ 4:
Śniadanie, wykwaterowanie. Wyjazd w kierunku Polski
W czasie podróży przystanek w Kownie, krótkie zwiedzanie miasta, m.in.: Stare Miasto z Ratuszem, ruiny zamku kowieńskiego, pamiętającego czasy krzyżackie, katedra św. Piotra i Pawła, gotycka kamienica z XV w. tzw. Dom Perkuna. Czas wolny na obiad we własnym zakresie.
Powrót w godzinach nocnych.